Headshot of Henrik

Skriven av Henrik, testchef


Proffsmagasinet, artikel uppdaterad 2024-08-15

Trodde du att din skruvdragare bara kan användas för att skruva in skruvar och borra hål? I så fall har du mycket att lära! Din skruvdragare är ett mångsidigt och kraftfullt verktyg som, utrustad med rätt tillbehör, kan användas till allt från att rensa plattskarvar till att valla skidor.

En skruvdragare är ett mångsidigt verktyg som kan användas både om du ska borra och skruva. Vad du kanske inte vet är att en vanlig skruvdragare kan agera andra verktyg också och då användas mycket mer än du tror.

Det finns olika typer av skruvdragare, de allra flesta har en justerbar chuck där du kan koppla på mängder av roterande tillbehör. Så länge tillbehöret passar är det bara din fantasi (och maskinens rotationshastighet) som sätter gränsen för vad du kan göra med den.

Är du ute efter ett verktyg med många användningsområden är en skruvdragare den perfekta investeringen. Här kan du läsa om 7 saker du kan använda din skruvdragare till.

Tips! Är du sugen på att köpa en skruvdragare att använda till kommande projekt? Läs mer i vår guide om hur du hittar rätt skruvdragare för dig här!

Slipa

Sätt på en stödrondell med karborrefäste och vips så har du gjort din skruvdragare till en slipmaskin. Tänk på att hitta en stödrondell som passar din skruvdragare, standardmåttet brukar vara 120 eller 125 millimeter i diameter. Det kan även förekomma mått mellan 115 och 127 millimeter.

På stödrondellen fäster du sedan ett slippapper som passar är utan hål, sen är det bara att börja slipa. Sandpapprets grovhet anpassar du utifrån resultatet du är ute efter. För finliret väljer du en 80-millimetersplatta och när du ska snygga till ett hål sätter du på en sliprulle med slippappershylsa.

Att slipa kräver i allmänhet inte så mycket av din maskin när det kommer till motorstyrka, men om du ska slipa med ett grovt papper bör du komma upp i åtminstone 1300 varv i minuten. Om du ska slipa stora ytor, såsom ett helt golv, är kanske inte en skruvdragare det bästa valet. Men för mindre jobb duger den alldeles utmärkt!

Fila

Behöver du göra en grop i en träskiva eller kanske fila ner en vass metallkant? I så fall finns det en uppsjö av tillbehör såsom roterande filar, raspar och slipstift att välja mellan från olika varumärken.

Slipstift med runda skaft finns för både metall och träslipning. För detaljarbete, skärning, gravyr, snideri och finputsning på hårda material såsom trä, glas, eller härdat stål kan du använda ett diamantslipstift som är täckt med diamantpartiklar.

Polera

Funderar du på att köpa en dyr maskin för att polera motorcykeln, diskhon eller bilens fälgar? I stället för att köpa ännu ett verktyg kan du utrusta din skruvdragare med en polerskiva eller polertrissa. Det här är ett perfekt sätt att polera mindre ytor eller ytor som annars kan vara svåra att komma åt med en vanlig slipmaskin!

På en skruvdragare kan du ofta själv bestämma hur snabb eller långsam hastigheten ska vara. Vid polering kan det vara bäst att jobba i en lägre hastighet, går det för snabbt är det lätt hänt att ytan skadas i stället

Utrustad med en roterande stålborste får din borrskruvdragare ett helt nytt användningsområde.

Göra hål

En skruvdragare passar utmärkt när du behöver såga upp ett hål för att dra kablar eller rör. Då använder du en hålsåg som är gjord att användas tillsammans med borrmaskiner och skruvdragare.

Så länge hålsågen får plats i chucken är det oftast inga problem. Om du ska göra stora hål och behöver en större hålsåg, från 70 millimeter och uppåt, behöver du en skruvdragare med högre vridmoment. Ett högt vridmoment är lika med mer kraft.

Tänk också på att anpassa hålsågen till det material du ska jobba med. Det finns hålsågar för material som till exempel trä, kakel, klinker, plast och metall.

Borsta

Utrustad med olika typer av borstar kan din skruvdragare eller borrmaskin utföra en mängd olika jobb runt om i hemmet. Roterande stålborstar finns i alla tänkbara former och hårdheter och de är idealiska att använda för att ta bort exempelvis rost eller strukturera trä. På samma sätt kan du använda en nylonborste för att ta bort färg från material som metall.

Behöver du rensa mellan plattskarvarna på uteplatsen? Då kan du låta en längre nylonborste göra jobbet!

Det finns också skurborstar i olika former som kan användas för att snabbt och effektivt rengöra och skura på de flesta ytor.

Hålsågar finns för trä, men också för kakel, klinker, plast och metall.

Valla skidor

Att valla skidor kan vara en tidskrävande uppgift, men du kan faktiskt snabba på arbetet med hjälp av en skruvdragare. Idag finns det flera företag som tillverkar olika handtag och roterande borstar som förvandlar din skruvdragare till en effektiv vallamaskin. Med den ena handen håller du maskinen och med den andra handen håller du om handtaget.

Tänk på att olika vallor kräver borstar i olika material. Till exempel kan det vara nylon, tagel eller stål.

Spela gitarr som Paul Gilbert

Rockbandet Mr. Big är kända för två saker: den akustiska balladen ”To be with you” och gitarristen Paul Gilberts vansinnigt snabba gitarrsolon. När plektrumhanden inte längre räckte till hade han för vana att dra fram sin plektrumbestyckade skruvdragre och spela ännu snabbare.

Om det här är något du skulle vilja prova är det viktigt att tänka på att fästa plektrumen ordentligt, du kan hitta bra guider om hur du gör på nätet. Se också till att hålla håret borta från maskinen! Paul Gilbert ska själv ha råkat trassla in sig mitt under ett gig, inför ett publikhav på cirka 10 000 personer.

Tänk på:

Det finns ett stort utbud av tillbehör och du behöver se till att till exempel sliprondellen, slipstiftet, eller borsten du ska använda passar i just din skruvdragares chuck.

Headshot of Henrik

Henrik, testchef

Hej! Jag som har skrivit den här artikeln heter Henrik och jag är testchef här på Proffsmagasinet. Jag brinner för att hjälpa dig som kund att hitta rätt verktyg och utrustning för dina projekt. Om du hittar felaktigheter i den här texten eller har förslag på intressanta ämnen att skriva om, är du välkommen att skriva till mig på henrik@proffsmagasinet.se. Tack för ditt engagemang!

Relaterade artiklar