Headshot of Henrik

Skriven av Henrik, testchef


Proffsmagasinet

Det enda hörselskyddet som fungerar är det hörselskydd som faktiskt används. Vi listar sex bra funktioner i moderna hörselskydd som gör att du aldrig kommer vilja ta av dem!

Tinnitus och permanenta hörselskador går tyvärr inte att stänga av, operera eller medicinera bort. Ett sätt att skydda sig är att använda hörselskydd. Men ett hörselskydd fungerar bara om det faktiskt används, och för varje gång du behöver ta av det eller lyfta lite snabbt på ena kåpan ökar din exponering för de skadliga ljudnivåerna. Som tur är, är moderna hörselskydd ofta utrustade med mängder av smarta funktioner som gör det enklare och roligare att ha dem på sig under lång tid.

6 bra funktioner vi lärt oss att älska

1. Utbytbara delar

När öronkuddarna torkar eller till och med spricker påverkas såväl komfort som dämpningsförmåga – för att inte tala om vad som händer när du tejpar ihop en sprucken hjässbygel. Om du med jämna mellanrum byter ut delar som tätningsringar, hjässkuddar och ljudabsorbenter kommer det alltid vara ett nöje att ha hörselskydden på sig. Hygiensatsen, som innehåller de mest grundläggande delarna, bör enligt många tillverkare bytas två gånger om året om hörselskydden används dagligen.

2. Möjligheten att lyssna på musik, poddar och radio

Möjligheten att avnjuta en skön spellista, slänga på ett avsnitt av favoritpodcasten eller lyssna på radio under arbetsdagen kan vara en riktig stämningshöjare. Många moderna hörselkåpor låter dig ansluta din mobiltelefon både trådlöst och med sladd, medan andra har inbyggd FM-radio. När du ska ratta fram rätt kanal är det en fördel om hörselskyddet har en guidande röst som berättar vilket band du befinner dig på.

3. Trådlös kommunikation

Behöver du alltid kunna bli nådd? Behöver du ha ständig kontakt med dina kollegor? Inte ska du behöva riskera hörseln för det! Med telefonen ansluten med bluetooth kan du enkelt svara utan att behöva ta av dig hörselskydden eller ens avbryta ditt arbete. Vissa hörselskydd låter dig till och med ansluta två telefoner, så att du kan lyssna på musik från din privata telefon och ta samtal på din jobbtelefon.

Är du i behov av snabb kommunikation med en liten grupp människor? I så fall kan komradio vara en bättre lösning. Det finns hörselskydd som har funktionen inbyggd, i andra fall kan du ansluta en komradio till hörselskyddets aux-ingång. På det licensfria frekvensbandet PMR 446 MHz kan arbetslaget kommunicera snabbt och effektivt. Om kåporna har VOX-röststyrning startar sändningen automatiskt när du börjar prata och stänger av den när du tystnar. Smidigt!

4. Nivåberoende aktiv medhörning

För lite dämpning i hörselskydden innebär risk för bullerskador, men med för mycket dämpning riskerar du att missa varningssignaler och viktig kommunikation. Lösningen på problemet heter nivåberoende aktiv medhörning. Med hjälp av känsliga mikrofoner, filter och ickelinjära förstärkare kan hörselkåporna förstärka vissa ljud samtidigt som de blockerar andra. Med funktionen påslagen kan du höra kollegorna prata samtidigt som det skadliga bullret aldrig överstiger den tillåtna nivån.

5. Bullerdämpande mikrofon

Trött på att behöva höja rösten eller snabbt gå undan för att personen som ringer ska höra dig? När det kommer till teknik för aktiv bullerdämpning har det hänt en hel del de senaste åren, och det gäller inte minst mikrofonen. En modern bullerdämpande mikrofon kan urskilja vad som är din röst och vad som är bakgrundsljud. Sedan sänker den oljudet och höjer din röst så att den blir klar och tydlig. Att prata i telefon medan du använder motorsågen är kanske inte alltid en bra idé – men det går!

6. Styrning med mobilapp

När du ska ställa in och aktivera funktioner på dina hörselskydd går det utmärkt att använda knapparna på kåpornas utsidor – förutsatt att du vet var de sitter. Om det är funktioner du använder ofta lär du dig snabbt hitta med fingret utan att titta, men om det är funktioner du använder mer sällan kan en mobilapp hjälpa dig. Om hörselskydden har stöd för det kan du navigera menyer, ställa in radiokanaler och finjustera ljudet direkt från telefonen. 3M Peltors mobilapp ger dig dessutom snabb tillgång till användarinstruktioner och automatiska påminnelser när det är dags att byta hygiensats.

Extrafunktionerna är viktiga för att du ska känna dig bekväm och vilja ha på dig hörselskydden länge, men det är också viktigt att välja ett hörselskydd av rätt typ och med rätt dämpning. Läs mer i vår guide Så väljer du rätt hörselskydd.

Headshot of Henrik

Henrik, testchef

Hej! Jag som har skrivit den här artikeln heter Henrik och jag är testchef här på Proffsmagasinet. Jag brinner för att hjälpa dig som kund att hitta rätt verktyg och utrustning för dina projekt. Om du hittar felaktigheter i den här texten eller har förslag på intressanta ämnen att skriva om, är du välkommen att skriva till mig på henrik@proffsmagasinet.se. Tack för ditt engagemang!

Relaterade artiklar