Headshot of Henrik

Skriven av Henrik, testchef


Proffsmagasinet

Att styra belysningen inomhus med telefonen eller rösten har för många blivit en självklarhet. Näst på tur är belysningen i trädgården, på balkongen och på uteplatsen. I den här artikeln listar vi sex anledningar att satsa på smart utomhusbelysning.

Smart utomhusbelysning är någonting som kommer allt mer. Mycket tack vare Philips som på senare tid utökat sitt Philips Hue-system och lanserat mängder av produkter för trädgården. Undrar du fortfarande varför man skulle vilja styra pollare, ljusslingor och spotlights med mobilen? Här är sex anledningar till att smart utomhusbelysning är här för att stanna.

Läs också:

Guide: Så väljer du rätt utomhusbelysning

Lys upp trädgården med Philips Hue - 5 inspirationstips

Kom igång med Philips Hue: 7 saker du bara måste prova!

Skapa automationer

Att sätta en timer eller installera ett skymningsrelä som sätter i gång utomhusbelysningen när mörkret faller är ett klassiskt knep för att hålla elräkningen nere och inbrottstjuvarna borta. Men varför nöja sig med det? Med ett smart system kan du gruppera dina lampor och skapa förinställda scener skräddarsydda för olika händelser, veckodagar och tider på dygnet. Med hjälp av trådlösa rörelsesensorer som kommunicerar över det trådlösa nätverket kan du kasta rätt ljus på rätt plats vid rätt tidpunkt.

Med hjälp av trådlösa rörelsesensorer som kommunicerar över det trådlösa nätverket kan du kasta rätt ljus på rätt plats vid rätt tidpunkt.

Låt systemet känna av när det är någon hemma

Vill du att ljuset ska se ut och bete sig på ett visst sätt när du eller någon annan i familjen är hemma, och på ett annat sätt när ni är borta? Med hjälp av geofencing-teknik kan systemet reagera när anslutna mobiltelefoner rör sig in och ut ur hemmet och anpassa ljuset efter det. Med andra ord kan du få altanljuset att släckas när du lämnar hemmet, men i stället aktivera en rutin som tänder och släcker i vardagsrummet med jämna mellanrum för att skapa illusionen av att någon är hemma.

Styr belysningen på distans

Har du någon gång legat i sängen och funderat över om du verkligen stängde av utomhusbelysningen när du gick och la dig? Med ett uppkopplat system kan du enkelt hala upp telefonen och kontrollera statusen på de olika lamporna, göra inställningar eller sätta nya rutiner. Det bästa är att du inte ens behöver vara hemma. Många system låter dig styra belysningen var du än är i världen, förutsatt att du har tillgång till internet.

Skapa din drömträdgård

Med bra belysning i trädgården kan du förlänga kvällarna och skapa trygghet, men det finns också en estetisk aspekt. När det kommer till det visuella har smart belysning ett stort övertag. Oavsett vilket system du väljer för din smarta belysning finns det mängder av lampor och tillbehör för dig som vill släppa loss skaparglädjen och forma din drömträdgård. Pollare, strålkastare, spotlights, lyktor och ljusslingor ger alla olika sken. Att du sedan kan justera färg och ljusstyrka i oändliga kombinationer ger dig full frihet.

Belys för fest och högtider

Varför sätta upp separat julbelysning när du med enkla medel kan använda ditt befintliga ljussystem för att sprida varm och härlig julkänsla? En av fördelarna med smart belysning är att den kan ändra skepnad, byta färg och skräddarsys för att passa tillfället. Lys upp uppfarten när gästerna anländer, belys fasaden i favoritlagets färger till fotbollsmatchen eller fira halloween i ett spöklikt sken! Som sagt är det är bara fantasin som sätter gränserna.

En av fördelarna med smart belysning är att den kan ändra skepnad, byta färg och skräddarsys för att passa tillfället.

Låt utomhus samspela med inomhus

En annan fördel med smart utomhusbelysning är att du kan styra all din belysning från samma enhet och låta de olika komponenterna samspela med varandra. Om du har en rörelsesensor som tänder en strålkastare när en besökare närmar sig ytterdörren kan du använda samma sensor för att tända i hallen (eller i vardagsrummet, för att avskräcka inbrottstjuvar). När du bjuder in till fest kan du använda ljuset för att skapa en sammanhållen enhet som löser upp gränsen mellan ute och inne.

Headshot of Henrik

Henrik, testchef

Hej! Jag som har skrivit den här artikeln heter Henrik och jag är testchef här på Proffsmagasinet. Jag brinner för att hjälpa dig som kund att hitta rätt verktyg och utrustning för dina projekt. Om du hittar felaktigheter i den här texten eller har förslag på intressanta ämnen att skriva om, är du välkommen att skriva till mig på henrik@proffsmagasinet.se. Tack för ditt engagemang!