Headshot of Henrik

Skriven av Henrik, testchef


Proffsmagasinet

Hur vet man vilken grovdammsugare som kommer att göra jobbet? I den här artikeln ger Daniel Melin på Kärcher sina bästa tips för dig som ska välja grovdammsugare för professionellt bruk.

Vanliga dammsugare är i första hand konstruerade för att suga upp damm. Så fort du ska suga upp någonting annat behöver du en grovdammsugare. Skillnaden ligger i hur grovdammsugaren är konstruerad och hur luften passerar genom den.

- Grovdammsugare är egentligen ett missvisande namn eftersom man kan tro att den är byggd för grovt damm. Men just damm klarar din vanliga hushållsdammsugare bra. Grovdammsugaren är till för allt annat, till exempel grus, spån och vätskor, säger Daniel Melin, produktchef på Kärcher.

När behöver jag en professionell grovdammsugare?

Kärcher har ett stort sortiment av grovdammsugare och industridammsugare för både konsumenter och proffs. Konsumentdammsugarna känns igen på sin gula färg medan proffsdammsugarna har en antracitgrå kulör. En konsumentdammsugare och en professionell dammsugare kan ha liknande kapacitet och sugförmåga, men det är ändå viktigt att välja rätt.

- Många hantverkare köper en konsumentdammsugare i tron om att de har kommit billigt undan, men då lurar man sig själv. Konsumentmodellen är bara byggd för att klara ett visst antal timmars användning. I hemmet kan det räcka för flera års användning, men om du använder den varje dag i jobbet kommer den slitas ut snabbt, säger Daniel.

Dammet avgör vilken filterklass du behöver

En annan viktig skillnad mellan grovdammsugare för hemmabruk och proffsdammsugare handlar om hur luften filtreras. Alla Kärchers grovdammsugare i proffssegmentet är klassade enligt arbetsmiljöverkets regler. Dammsugarna är märkta med L, M eller H, beroende på hur hälsovådligt damm de får hantera.

Så väljer du grovdammsugare i 5 steg

Hur ska man då tänka när man väljer grovdammsugare och var ska man börja? Vi bad Daniel Melin på Kärcher guida oss genom hela processen.

1. Börja i rätt ände och fundera över vad du ska suga upp

De allra flesta gör felet att de börjar med själva dammsugaren, när dammsugaren egentligen borde vara det sista steget. Man går fram till en hylla i butiken, läser teknisk data och jämför prestandan på olika modeller, men utan någon riktig referenspunkt säger siffrorna väldigt lite. Jag brukar rekommendera att börja med att fundera över vad du ska göra och vad du ska suga upp. Det är oftast någon form av förorening. Det kan vara damm, löv, vatten eller olja. Det kommer sedan att styra hela resan.

2. Vad behöver du för munstycke?

- När du vet vad du ska suga upp är nästa steg att ta ställning till vad du behöver hålla i din hand för att lyckas. Behöver du ett golvmunstycke? Är det vätska du ska suga upp behöver du kanske ett munstycke med gummilister i stället för borstar? Behöver munstycket kunna hantera olja? Tänk på att det är röret, slangen och munstycket som är ditt arbetsverktyg. Det är det de sakerna som kommer avgöra om dammsugaren är smidig och enkel att jobba med – inte själva dammsugaren.

- När du vet vad du behöver för munstycke kan du undersöka om det ingår i någon modell eller om det finns som tillbehör. Nu märker du snabbt att en vanlig dammsugare är fel val om du ska suga upp vatten. Då ska du titta på en grovdammsugare i stället. När du väljer en professionell grovdammsugare från Kärcher har du mängder av mer eller mindre specialiserade munstycken att välja mellan, från vanliga golvmunstycken till krökta munstycken som används för att dammsuga ovanpå rör.

Daniel Melin, produktchef på Kärcher. På bilden har han just sprungit sex mil med en av Kärchers ryggdammsugare på ryggen, redo att springa ytterligare fyra. När han efter 15 timmar gick i mål kunde han konstatera att dammsugaren var precis så lätt och bekväm under långa arbetsperioder som företaget utlovar.

3. Hur ska luften filtreras?

- När du har löst funktionen är nästa steg att titta på filtrering. En vanlig konsumentdammsugare kan ha ett jättebra HEPA-filter, men eftersom det inte finns något krav på att dammsugaren ska vara tät kan luften ta andra vägar än genom filtret. En grovdammsugare är klassad på hela enheten, inklusive dammsugarslang, skarvar och rör. De tre säkerhetsklasserna L, M och H anger vilken typ av damm den kan hantera. Om du ska dammsuga bilen eller suga upp löv är filtreringen inte så viktig, men om du ska suga upp asbest är det otroligt viktigt att luften verkligen går genom filtret och filtreras. För det behöver du en H-klassad dammsugare. Vad du behöver för klassning kan du läsa om hos Arbetsmiljöverket eller på vår hemsida.

Läs också: Damfritt arbete med dammklasserna L, M och H – så väljer du rätt!

En grovdammsugare kan vara bra att ha om du ska renovera hemma då den klara mer än bara damm.

4. Vilka funktioner behöver du?

- Det är viktigt att fundera över vilka funktioner som kommer att göra ditt arbete lättare. Många köper en grovdammsugare för att använda det tillsammans med ett verktyg. Då är det bra om det finns ett eluttag på dammsugaren och automatisk startfunktion. Då startar dammsugaren när du startar verktyget. Du behöver också en övergång till verktygets utblås. I vårt fall är det en konformad gummimuff som passar på nästan alla verktygsutblås.

- En annan smart funktion är automatisk filterrengöring. Vi kallar det Tact men andra tillverkare har sina egna namn. Det innebär att filtret får en liten smäll av luft så att dammet faller ner i behållaren.

5. Hur stor kapacitet behöver du?

- Först nu börjar det bli intressant att titta på specifikationerna. Nu när du vet vad du ska suga upp kan du välja hur stor behållare du ska ha. Våra professionella grovdammsugare har en tank på 20 liter eller mer. Det är ofta tillräckligt, men om du till exempel jobbar med träbearbetningsmaskiner kan det finnas anledning att titta på större modeller. När det kommer till motorstyrka kan jag säga att alla våra standarddammsugare klarar av att suga upp tunga saker som sten, stål och vätskor. Det är först när du behöver jobba med längre slang som du behöver mer kraft och då finns det formler för att räkna ut vad du behöver.

Glöm inte förbrukningsartiklarna

Nu har du förhoppningsvis hittat en dammsugare som motsvarar ditt behov och uppfyller Arbetsmiljöverkets krav. Vad du kanske inte har tänkt på så mycket är dammsugarpåsar och filter. Det finns flera olika filter beroende på vad du ska göra, till exempel HEPA-filter för torrdammsugning, allround-filter eller särskilda filter för vattensugning och träslipning. Ett bra tips är att alltid använda dammsugarpåse när du torrdammsuger. Då kommer filtret räcka längre och dammsugaren bli lättare att tömma.

Headshot of Henrik

Henrik, testchef

Hej! Jag som har skrivit den här artikeln heter Henrik och jag är testchef här på Proffsmagasinet. Jag brinner för att hjälpa dig som kund att hitta rätt verktyg och utrustning för dina projekt. Om du hittar felaktigheter i den här texten eller har förslag på intressanta ämnen att skriva om, är du välkommen att skriva till mig på henrik@proffsmagasinet.se. Tack för ditt engagemang!

Relaterade artiklar