Kap- och gersågen är den första sågen många köper när de flyttar till hus eller ska renovera. Det är också ett relativt komplicerat verktyg med många funktioner och inställningar. I den här artikeln har vi samlat elva tips och tricks som hjälper nybörjaren att komma i gång och proffset att jobba effektivare.

Har du just köpt din första kap- och geringssåg eller är du en erfaren användare som vill lära dig mer? Här har vi samlat elva tips som hjälper dig att få ut mer av din kap- och gersåg.

Uppgradera sågklingan

De flesta kap- och gersågar levereras med en sågklinga med 24-40 tänder. Klingan duger utmärkt för grova och snabba snitt i trä, men om du vill göra finare snitt eller ska såga i material som spånskivor, aluminium, MDF och laminat ska du välja en sågklinga med tätare tandning. I vissa mjukare material är det också viktigt att tänderna har negativ spånvinkel – det vill säga att skären lutar lite bakåt. Läs mer i vår guide Välj rätt kap- och gersåg.

Varva upp innan du sänker ner sågen

Att använda en kap- och gersåg för första gången kan vara en skrämmande upplevelse. Om maskinen inte är utrustad med mjukstart kommer den att rycka till när klingan börjar snurra med hög fart. För att sågen ska fungera optimalt ska du vänta tills klingan har uppnått full hastighet innan du sänker ner den. När du är klar med snittet låter du klingan stanna helt innan du lyfter den.

Kapa jämnlånga bitar med stoppkloss

Ett beprövat knep för att såga många små bitar med samma längd är att sätta fast en stoppkloss på anhållet med en tving. Sedan lägger du virket mot stoppklossen för att få samma längd på alla bitar. En förutsättning för detta är dock att du blåser bort spånen vid stoppklossen efter varje skär. Annars kan spånen byggas på och förhindra arbetsstycket från att få kontakt med klossen.

Köp ett sågbord med hjul

Oavsett vilken kap- och gersåg du köper kommer valet av arbetsbord vara avgörande för hur enkelt det är att arbeta med den. Du kan givetvis ställa sågen på vilket bord som helst, men det finns flera fördelar med att välja ett dedikerat sågbord. Om du behöver flytta sågen ofta kan det vara värt att titta på sågbord med hjul. Många av dem kan fällas ihop med sågen monterad och rullas i väg till lämplig förvaringsplats.

Läs också Sågbord till kap- och gersåg – 5 saker att tänka på

Kapa regeln i två svep

Många tror att man alltid ska dra ut sågen helt, trycka ner och såga hela regeln på en gång. Men det behöver inte vara det bästa sättet. I stället kan det vara en fördel att göra det i två omgångar och att på utvägen dra snittet bara några millimeter ner i trät. När du har kommit igenom trycker du ner sågen helt och går tillbaka. Då har du fina snitt på båda sidor, med minimerad risk för sprickbildning.

Använd vinkelhake för att kontrollera att sågklingan är rak

Om du inte är helt nöjd med snittet och vill kontrollera så att klingan faktiskt är rak i förhållande till bordet kan du använda en vinkelhake. Ställ vinkelhaken på bordet, fäll ner sågen och skjut försiktigt in den mot klingan. Tänk på att du måste föra in vinkelhaken mellan tänderna eftersom de sticker ut med någon tiondels millimeter. Att sågar är feljusterade från fabrik är dock väldigt ovanligt.

Använd hörselskydd och skyddsglasögon

Det är viktigt att använda rätt skyddsutrustning när du arbetar med din kap- och gersåg. Skydda öronen med hörselskydd och ögonen med skyddsglasögon. På tal om säkerhet: många kap- och gersågar har markeringar som visar var det är säkert att placera händerna. Fyll gärna i markeringarna med en stark färg så att du påminns om dem.

Läs också: Så väljer du rätt hörselskydd

Det är viktigt att använda rätt skyddsutrustning när du arbetar med din kap- och gersåg. Skydda öronen med hörselskydd och ögonen med skyddsglasögon.

Placera sågen längst ut på bordet

Många tror att kap- och gersågen behöver sättas fast i mitten av sågbordet för att konstruktionen ska vara stabil, men om du ska såga långa plankor och vill ha extra stöd går det lika bra att placera den längst ut på kanten. Borden har vanligtvis kraftiga ben som är lutade utåt för att de inte ska kunna välta oavsett hur vikten fördelas.

Kontrollera anhållet med ett vattenpass

Om du inte får helt raka snitt kan det bero på att anhållet lutar. Om anhållet är tvådelat kan det vara bra att kontrollera så att delarna är raka med hjälp av ett vattenpass eller en rak bräda.

Rengör sågklingan när det behövs

När du använder din kap- och gersåg byggs det successivt upp ett lager av harts, kåda och smuts på sågklingan. En smutsig klinga kan inte bara leda till försämrade snitt. Det kan också leda till ökad belastning för verktygets motor. Det råder delade meningar om vilken rengöringsmetod som är bäst. Blötläggning i vatten och såpa, ugnsrengöring och avhartsningsmedel är några av de vanligaste förekommande tipsen.

Ersätt eller slipa slitna sågklingor

Om sågklingan börjar skära tungt och göra fula snitt är det dags att se över skicket på sågklingan. Om klingan är sliten behöver du byta ut den. Huruvida det lönar sig att lämna in klingan för slipning beror på vad det är för typ av klinga och vad den kostar. I många fall är det billigare att köpa en ny. En slö klinga gör också att maskinen slits i onödan eftersom den behöver arbeta hårdare.

Relaterade artiklar