En elektrisk borrmaskin är det första verktyget många köper, men långt ifrån alla har koll på hur den ska användas Här listar vi tio misstag som allt för många gör när de borrar – och hur du undviker dem.
Om du bara äger ett elverktyg är sannolikheten stor att det är en borrmaskin. Alla behöver trots allt borra hål emellanåt, oavsett om det är för att sätta upp en tavla eller snickra en skohylla. Samtidigt är det ett verktyg som få bemästrar till fullo. Här är tio vanliga misstag och hur du undviker dem.
1. Du använder fel borrmaskin
Olika borrmaskiner har olika användningsområden och för att borra på rätt sätt är det viktigt att du förstår vilken som ska användas när och till vad. En enkel borrskruvdragare fungerar ofta utmärkt till trä, gips eller plast, men om du ska borra i hårda material som betong behöver du en kraftigare maskin, till exempel slagborr eller borrhammare med slagfunktionen påslagen. Om du är osäker på vad du har för borrmaskin är det bättre att läsa manualen än att chansa!
Läs mer om olika typer av borrar i vår artikel ”Olika typer av skruvdragare och borrmaskiner – vilken är vilken?”
2. Du använder fel borr
Olika borr har olika användningsområden. När du väljer fel borr för materialet riskerar du inte bara att misslyckas med ditt borrande utan också att ha sönder borr och borrmaskin. Ska du borra i trä, metall, betong eller gips? Investera i en ordentlig borrsats så är du förberedd och kan använda rätt borr till ändamålet!
Läs också artikeln ”Välj rätt borr till din borrmaskin eller skruvdragare” för att lära dig mer om vilken borr du ska använda när du borrar.
3. Du har inte markerat var hålet ska placeras
Du håller tavlan mot väggen där den ska sitta, lyfter krampaktigt bort den och håller kvar fingret precis där borrhålet ska vara. Du sträcker dig efter borrmaskinen, byter andaktsfullt plats på borr och fingerspets, pressar ner avtryckare, börjar borra och… vips, så studsar borrspetsen i väg och du måste börja om!
Att inte göra en tydlig markering där borrhålet ska vara är ett ödesdigert nybörjarmisstag. Ännu bättre är att slå in en fördjupning med en körnare för att förhindra att borret vandrar i väg, detta är särskilt viktigt på glatta material såsom metall.
4. Du kör på fel hastighet
Att trycka full gas och få jobbet överstökat kan vara frestande, inte minst om du har många hål att borra (eller om du bor i lägenhet och vill vara schysst mot grannarna). Dessvärre kan fel hastighet leda till att allt går åt pipan, att borret går sönder och att hålet uteblir. En tumregel är att större borr kräver lägre hastigheter och mindre borr klarar att borra snabbare.
5. Du lägger för mycket eller för lite tryck på borren
När du borrar är det två krafter som samverkar: det är borret som vrids och det är trycket du lägger på borrmaskinen. Trycket ska vara jämnt och konstant, men om trycket är för högt riskerar du att skada både borret och materialet. Större borr kräver i regel mer tryck. När du använder en slagborrmaskin är det slagmekanismen sin ska göra jobbet – inte dina biceps. Lägg energin på att hålla borrmaskinen rakt i stället.
Tips för att borra rakt i betong
Ibland är det särskilt viktigt att borra rakt i betong. Det är lättare sagt än gjort, men med några enkla knep kan du förbättra din precision avsevärt
- Använd borrhammare i stället för slagborr. Eftersom du inte behöver lägga lika mycket tryck på borrhammaren kan du fokusera på att hålla verktyget rakt.
- Förborra ett mindre hål innan du borrar med en större dimension.
- Använd en körnare för att markera borrhålet med en fördjupning. Om hålet hamnar rätt från början är chansen större att du lyckas hålla kursen.
Fler tips hittar du i artikeln Borra i betong - Så lyckas du med betongborrning.
Lasse, Proffsmagasinet
Proffsmagasinets främste verktygsexpert Lasse har erfarenhet både av att jobba med verktyg inom detaljhandeln och praktiskt ute i fält. Framför allt har han ett stort eget intresse för allt som har med verktyg att göra. När han inte jobbar med huset pratar han med Proffsmagasinets kunder på telefon och håller i internutbildningar för sina kollegor på kundservice.
6. Du håller borrmaskinen snett
Det är mycket att tänka på när du borrar, speciellt om du står och vinglar på en stol, har valt fel borr och glömt markera var hålet ska sitta. I all uppståndelse är det lätt hänt att hålet blir snett. Kontrollera att du borrar vinkelrätt mot väggen.
Tips! För att göra det lättare att borra vinkelrätt kan du trä en trådrulle på borret
7. Du glömmer att förborra
Om du ska borra ett stort hål ska du borra ett litet hål först. Det låter kanske onödigt, men leder ofta till att det stora hålet blir snyggare, rakare och du får ett bättre resultat.
8. Du rensar inte hålet från damm eller spån
Ska du sätta en plugg i hålet du har borrat är det viktigt att du först dammsuger hålet eller blåser ut dammet. Annars finns det en risk att pluggen inte fäster som den ska.
9. Du slarvar med skyddsutrustningen
Att hörselskydd är ett måste när man hanterar slagborren förstår de allra flesta som någonsin hört en slagborr arbeta sig in en solid betongvägg, men hur är det med skyddsglasögon, arbetshandskar och ansiktsmask? När det kommer till att skydda sig finns det ingen anledning att slarva.
10. Du glömmer göra rent din maskin
Sådär! Hålet sitter där det ska, så nu är det väl bara att lägga undan borrmaskinen tills den ska användas nästa gång? Nja, riktigt så enkelt är det inte. Först ska du naturligtvis rengöra ventilationshålen, chucken och alla andra ställen där det har fastnat smuts, damm och spån. Om du sköter om ditt verktyg ordentligt kommer det att hålla längre och prestera bättre.
På Proffsmagasinet hittar du ett brett utbud av borrmaskiner, borr och allt annat du behöver för att komma igång. Lycka till med borrandet!