Kontakta ossChattVanliga frågorGratis frakt över 999 kr*

Maskinbatterier

Nedan presenteras vårt sortiment av maskinbatterier.

  • Sortera efter
  • Varumärke
  • Produkttyp
  • Pris
  • Produktstatus
226 produkter

Köpguide: Vilka batterier passar i mitt verktyg?

Headshot of Henrik

Skriven av Henrik, testchef


Proffsmagasinet, artikel uppdaterad 2024-08-13

Att du använder rätt batteri är helt avgörande för att ditt verktyg ska kunna prestera som förväntat. Hur starkt maskinbatteri ska man välja? Vad menas med amperetimmar? Hur ska man tänka när man investerar i en ny batteriplattform? I den här artikeln berättar vi allt du behöver veta för att välja batteri och laddare till ditt elverktyg!

För tjugo år sedan hade de flesta hantverkare skrattat åt blotta tanken på att arbeta med batteridrivna verktyg. Men tekniken har gått framåt och idag ser vi hur batteridrivna verktyg har blivit det självklara valet bland både proffs och hemmafixare. Att kunna använda maskinen var man vill utan att behöva tänka på eluttag och förlängningssladdar har inneburit större rörelsefrihet. Och när de batteridrivna maskinerna plötsligt kan leverera liknande prestanda som sina nätdrivna motsvarigheter är valet inte längre förenat med kompromisser.

Från NiCd och NiMH till litiumjonbatterier

År 1800 uppfann Alessandro Volta det första elektriska batteriet och bara 59 år senare såg det uppladdningsbara blybatteriet dagens ljus. Under 1900-talet hade nickelkadmiumbatterier (NiCd) och nickelmetallhybridbatterier (NiMH) stor betydelse för utvecklingen av små bärbara apparater. Ju fler apparaterna blev desto större blev behovet av ett litet och lätt batteri med mycket energi, vilket ledde till framtagandet av litiumjonbatteriet (Li-ion). Litiumjoncellen kommersialiserades redan i början av 90-talet och sedan dess har tekniken utvecklats och blivit ännu mer effektiv.

Idag har nickelkadmiumbatterier och nickelmetallhybridbatterier praktiskt taget ersatts av litiumjonbatterier. Eftersom litiumjonbatteriet kan lagra mer energi, laddar snabbt och håller laddningen bättre har det lett till starkare och mer pålitliga maskiner. En annan fördel med litiumjonbatterier är att du inte behöver ladda dem på något speciellt sätt för att få ut maximal kapacitet eller livslängd.

Under 1900-talet hade nickelkadmiumbatterier (NiCd) och nickelmetallhybridbatterier (NiMH) stor betydelse för utvecklingen av små bärbara apparater.

Grundläggande om elektricitet

Eftersom batteriet kontrollerar verktygets prestanda och drifttid är det viktigt att välja ett batteri som passar din maskin och det du ska göra. För att du ska kunna göra ett välinformerat val behöver du känna till begreppen watt, ampere och volt.

Volt (V)

Enheten volt (V) betecknar den spänning som matas till verktyget. Ju högre spänning desto mer effekt kan ditt verktyg ge. Den vanligaste spänningen på verktyg vi säljer på Proffsmagasinet är 18V. Andra vanliga spänningar är 12V och 36V.

Ampere (A)

Ampere (A) är en beteckning för elektrisk strömstyrka. Batteriets kapacitet mäts i amperetimmar (Ah). Amperetimmar anger hur stor ”bensintanken” är i ditt batteri. Ju fler amperetimmar desto längre räcker batteriet. Ett batteri på 4 Ah kan leverera 4 ampere i en timme - eller 1 ampere i 4 timmar. Ett 18V-batteri kan till exempel vara på 1,5 Ah, 2,0 Ah, 2,6 Ah, 3,0 Ah, 4,0 Ah, 5,0 Ah eller 6,0 Ah.

Watt (W)

Watt är den elektrisk effekten. Wattalet får du fram genom att multiplicera strömstyrkan (A) med spänningen (V). Watt används framför allt när man pratar om nätdrivna verktyg.

Hur stark är maskinen?

Voltstyrkan är visserligen en bra indikation på hur kraftfull en maskin är (en 36V-maskin kommer sannolikt ge dig betydligt mer kraft än en 12V-maskin) men i praktiken är det flera faktorer som har betydelse. Om vi tar en skruvdragare som exempel spelar även motor, växellåda och konstruktion in. För att ta reda på hur starkt en skruvdragare drar behöver du i stället titta på maskinens vridmoment. Vridmomentet anges i newtonmeter (Nm).

Vilka batterier fungerar i min maskin?

Så länge du håller dig till samma tillverkare och inom samma voltstyrka kan du räkna med att batteriet fungerar. Ett 18V-batteri från Milwaukee kan alltså användas i alla Milwaukees 18V-verktyg. Det finns undantag, men de är få. Framför allt behöver du vara observant om du har ett äldre verktyg. Då kan du behöva ta reda på vilket år verktyget är tillverkat för att veta vilket batteri du ska ha.

De flesta verktyg vi säljer på Proffsmagasinet är på 12V, 18V eller 36V. Vissa större verktyg använder dubbla maskinbatterier på 18 volt i stället för 36-voltsbatterier. Det gör at du kan använda samma batterier som till dina andra verktyg.

Hur många amperetimmar behöver jag?

Det är lätt att tro att det alltid är bättre ju fler amperetimmar ett batteri ger, men eftersom fler amperetimmar också betyder större och tyngre batterier är det inte alltid det bästa valet. Om du har en lätt maskin som inte drar så mycket ström räcker ett batteri på 2 Ah eller 4 Ah oftast bra. Om du däremot kör en krävande kap- och gersåg, en cirkelsåg eller en borrhamare som behöver arbeta länge med hög belastning behöver du ett batteri med fler amperetimmar.

Välj inte ett tyngre batteri än du behöver

Ett generellt tips är att inte välja ett batteri som är tyngre än vad du behöver. Ett kilo extra på skruvdragaren gör stor skillnad om du arbetar en längre stund. Då kan det i stället vara bättre att köpa två mindre batterier. Då kan du ha för vana att alltid ha ett batteri redo i laddaren.

Som förstagångsköpare ska du tänka långsiktigt

Att köpa flera verktyg från samma tillverkare är ett sätt att hålla nere kostnaderna eftersom du kan använda samma batteri till flera maskiner. När du väljer vilket system du ska investera i behöver du därför fundera över vilka maskiner du kan behöva på sikt. I synnhet för att det alltid är dyrare att köpa lösa batterier än att köpa dem i paket. Ett misstag många gör är att de köper en billigare maskin i ett paket med två batterier på 2 Ah. När de sedan ska köpa en cirkelsåg som kräver högre strömstyrka behöver de köpa ytterligare ett batteri. I det läget hade det kanske varit bättre att köpa ett paket med större batterier initialt.

Laddaren – en faktor som ofta glöms bort

Om du använder dina verktyg mycket kan ditt val av batteriladdare ha stor betydelse för din produktivitet. Den viktigaste faktorn att ta hänsyn till är hur snabbt den laddar upp dina batterier. Vanligtvis skiljer man på standardladdare och snabbladdare. Information om hur lång tid det tar att ladda olika batterier finns antingen i produktbeskrivningen eller i manualen. Vissa batterier (Bosch ProCore-batterier till exempel) kan matchas med en speciell laddare för ännu kortare laddningstid. Du behöver också ta ställning till om du vill kunna ladda flera batterier åt gången, så att du kan köpa en laddare som motsvarar ditt behov.

ProCore, High Output… vad betyder det?

När du ska köpa batterier till ditt verktyg kommer du sannolikt stöta på avancerade termer av typen ProCore, High Output, Flexvolt och Multivolt. Det här är tillverkarspecifika funktioner som till exempel används för att förhindra överhettning eller för att få ut mer kraft ur batteriet.

Bosch – Procore

Procore är Bosch mest avancerade batteriserie med ny cellteknik och förbättrad värmehantering. Syftet är att få ut mer kraft ur batteriet utan att det överhettas.

Milwaukee – High Output

Milwaukees High Output-batterier använder en nyutvecklad cellteknik och en ny konstruktion som gör att batteriet kan användas längre under full belastning utan att det överbelastas.

Hikoki – Multivolt

Hikokis bakåtkompatibla Multivolt-batteri kan användas i alla Hikokis verktyg, oavsett om de är på 18V eller 36V.

Dewalt – XR Flexvolt

XR Flexvolt är Dewalts namn på ett batteri som kan växla mellan 54V och 18V beroende på maskin.

Återvinn ditt batteri på rätt sätt

En av fördelarna med moderna litiumjonbatterier är att de allra flesta kan återvinnas. När verktyget eller maskinen har gjort sitt är det viktigt att du plockar ut ditt maskinbatteri och lämnar in det på en återvinningsplats.

Headshot of Henrik

Henrik, testchef

Hej! Jag som har skrivit den här artikeln heter Henrik och jag är testchef här på Proffsmagasinet. Jag brinner för att hjälpa dig som kund att hitta rätt verktyg och utrustning för dina projekt. Om du hittar felaktigheter i den här texten eller har förslag på intressanta ämnen att skriva om, är du välkommen att skriva till mig på henrik@proffsmagasinet.se. Tack för ditt engagemang!