Skriven av Henny, produktexpert


Proffsmagasinet

Att skydda ögon och ansikte från partiklar, stänk, ljus och damm är viktigt och kanske något som känns självklart för många. Men att veta vilken typ av skydd som passar till vad kan vara svårt. Proffsmagasinet har pratat med personskyddsexperten Marie Kransdal från 3M för att reda ut hur du ska tänka när du väljer skyddsglasögon.

Ansiktet och ögonen kan vid flera olika jobb vara utsatta för alltifrån damm, partiklar och splitter till ljus, strålning, gas och kemikalier. Därför är det viktigt att du skyddar dig, både för att förhindra skador och för att få ett så bra utfört arbete som möjligt. Proffsmagasinet har ansikts- och ögonskydd från 3M för alla tillfällen.

Olika typer av skydd

När det kommer till skydd för ansikte och ögon finns det olika varianter som skyddar på olika sätt och som passar till olika typer av arbete.

Det finns inga direkta krav från Arbetsmiljöverket om vilket skydd som ska användas till vad men det är viktigt att göra en riskbedömning när du ska välja vilken typ av skydd du behöver.

-  Ställ dig själv frågor om vilka risker som kan uppstå och hur du kommer utsättas och anpassa sedan valet av skydd efter bedömningen, säger Marie Kransdal från 3M.

Det kan finnas specifika branschkrav om vilket typ av skydd som ska användas till vad. Kolla upp vad som rekommenderas för det du ska utföra.

Skyddsglasögon

Den vanligaste varianten av ansiktsskydd är skyddsglasögon. De skyddar enbart ögonen och kan vara praktiska att ha vid de flesta jobb. Antingen för att skydda mot damm, solljus eller en mindre mängd partiklar.

Korgglasögon

Liksom vanliga skyddsglasögon skyddar korgglasögonen enbart ögonen – skillnaden är att de håller helt tätt och alltså ger ett bättre skydd. Det finns ingen risk alls för att damm, gaser eller andra saker når ögonområdet.

Visir

Ett visir skyddar till skillnad från skyddsglasögon och korgglasögon inte bara ögonen, utan hela ansiktet. Visir är vanligt att använda vid arbete i skog då du slipper få grenar i ansiktet. Det finns också olika typer av visir. När du svetsar är det viktigt att du skyddar hela ansiktet och då ska du använda en svettshjälm som skyddar också mot IR-strålning.

Överliggare

En typ av skyddsglasögon som du kan använda ovanpå dina slipade glasögon. Den här typen av ögonskydd används ofta som besöksglasögon.

Tips! På vissa av 3M:s skyddsglasögon kan du fästa en skumtätning på insidan av glasögonen som gör att de får samma funktion som ett par korgglasögon. Här hittar du en tätningssats som passar serien Solus 1000.

Färgad lins – så funkar det

3M har skyddsglasögon och korgglasögon med olika färger på linserna. Visst kan det vara en snygg detalj men var färg har också sin praktiska funktion.

Klar: Är linsen helt klart skyddar det mot UV-ljus från solen och kan användas till de flesta arbetsuppgifter.

Gul: En gul lins skyddar ännu mer mot UV-strålning samtidigt som det är kontrasthöjande. Gula linser används ofta i lokaler med dåligt ljus där kontrasterna kan vara avgörande för att se ordentligt, även vid jobb utomhus i exempelvis frigolit kan det här vara en viktig funktion.

Orange: Om du specifikt ska skydda ögonen mot blått UV-ljus är en orange lins det bästa alternativet. I övrigt har det liknande funktioner som gult glas men kan förvränga färgerna något.

Grön: Vid IR-strålning, alltså typ vid svetsning, ska du använda skydd med gröna linser. Dock är den här typen av strålning skadlig även för huden så se till att skydda hela ansiktet. Ett par skydds- eller korgglasögon med grön lins kan bäras av dig som befinner dig i samma rum som strålningen men inte utför själva arbetet.

Polariserat: Blockerar bländande ljus. Ljuset reflekteras bort och störande blänk undviks i synfältet

Passformen är A och O

För att du ska vilja använda ditt ansikts- eller ögonskydd krävs det såklart att de sitter bra.

- Är passformen inte tillräckligt bra finns det ändå en risk för att något ska komma in i och skada dina ögon. Vad som passar är individuellt eftersom alla ser olika ut. Det är bara att testa sig fram för att hitta det skydd som sitter bäst, säger Marie Kransdal.

Matcha med annan skyddsutrustning

Om du ska använda dina skyddsglasögon eller korgglasögon med en hjälm eller hörselskydd behöver du också tänka på att skydden ska sitta bra och ordentligt även ihop.

Något som kan vara bra att tänka på är om du har ögonskydd vars skalmar kommer sitta under ett par hörselkåpor kommer det ske ett inläckage av ljud i kåporna. För att hörselskyddet ska skydda så bra som möjligt är det då viktigt att du använder ett ögonskydd med så tunna skalmar som möjligt.

- Du behöver alltid tänka till lite extra när du ska kombinera både hörselskydd, hjälm och ögonskydd. Även här är vad som passar individuellt och du får testa för att hitta en kombination som sitter bra på dig.

När du ska kombinera skyddsglasögon med annan skyddsutrustning är det viktigt att allt sitter bra ihop.

Olika skyddsklasser

För att vara helt säker på vad ditt visir, skyddsglasögon eller korgglasögon klarar av testar och märker 3M sina skydd enligt standard EN 166. Beroende på skyddets slagtålighet märks det med bokstaven A, B eller F. Testet går till genom att en metallkula skjuts mot linsen i olika hastigheter. För att godkännas inom den specifika klassen ska skyddet varken finnas ha hål eller sprickor efter att ha träffats av kulan.

F – låg slagtålighet, glaset klarar en metallkula i hastigheten 45 m/s.

B – medium slagtålighet, klarar en metallkula i hastigheten 120 m/s.

A – hög slagtålighet, klarar en metallkula i hastigheten 190 m/s.

Tänk på materialet

Nästan alla ögon- och ansiktsskydd från 3M har linser som är gjorda av polykarbonat. Om du ska hantera kemikalier kan det vara bra att ha ett skydd vars lins består av acetat.

Slipade skyddsglasögon med styrka

För dig som har slipade glasögon och behöver ha dem för att se ordentligt har 3M förutom sina överliggare även serien Solus 1000 där du där du kan lägga en slipad innerlins i själva ögonskyddet.

Om dina skyddsglasögon slits och du skaffar dig ett nytt par kan du enkelt flytta över de slipade glasen till det nya ögonskyddet.

Praktiska detaljer

Att skyddsglasögonen ska skydda är ju förstås det absolut viktigaste, men det finns faktiskt fler praktiska egenskaper ett ögonskydd kan ha. Tillexempel finns det skyddsglasögon med en inbyggd läsruta och glasögon med olika lässtyrka.

- Den inbyggda läsrutan funkar som läsglasögon. Det är perfekt att slippa byta från skyddsglasögonen till läsglasögonen när du ska läsa instruktioner som kan vara väldigt små.

En annan praktisk funktion är ficklampor som kan fästas på skyddsglasögonen.

Henny, produktexpert

Jag som har skrivit den här artikeln heter Henny och är produktexpert här på Proffsmagasinet. Mitt mål är att göra det enkelt för dig som kund att välja rätt produkter och säkerställa att du får ut det mesta av dina verktyg. Om du hittar felaktigheter i den här texten eller har förslag på intressanta ämnen att skriva om, är du välkommen att skriva till mig på henny@proffsmagasinet.se. Tack för ditt engagemang!

Relaterade artiklar