Kontakta ossChattVanliga frågorGratis frakt över 999 kr*

Arbetsskor

Nedan presenteras vårt sortiment av arbetsskor

  • Sortera efter
  • Storlek
  • Modell
  • Varumärke
  • Färg
406 produkter
Så väljer du material i tåhättan
Läs mer
Vilken skyddsklass på skorna
Läs mer
Relaterade artiklar:

Köpguide: Så väljer du rätt arbetsskor

Headshot of Henrik

Skriven av Henrik, testchef


Proffsmagasinet

På många arbetsplatser är det krav på att arbetsskor, skyddsskor eller skyddskängor ska användas – men ett par sköna och bekväma arbetsskor kan också vara en bra investering för hemmafixaren. I den här guiden går vi igenom allt du behöver veta för att välja rätt modell och skyddsklass.

Arbetsskor används för att förhindra fotskador hemma eller på arbetsplatsen. Skyddsskon kan vara en lågsko, känga, stövel, toffel, sneaker eller sandal med tåhätta. Om du har ett arbete där du riskerar att klämma eller skada fötterna ska arbetsgivaren tillhandahålla arbetsskorna.

På Proffsmagasinet säljer vi ett brett utbud av arbetsskor för dam och herr från välkända märken som Solid Gear, Jalas, Monitor, Helly Hansen Workear, Toe Guard och Sievi.

Vad ska man köpa för arbetsskor?

Vad du behöver för arbetsskor beror helt på vad du ska göra och hur mycket du ska använda dem. För enklare arbete i hemmet kan det räcka med ett par enkla och billiga arbetsskor, men för yrkesarbete är det viktigt att välja med omsorg utifrån faktorer som arbetstid, miljö och skaderisk.

Skyddskategorier

Beroende på vad du har för arbetsuppgifter och vilka risker som finns på arbetsplatsen kan du behöva olika typer av arbetsskor. Vad arbetsskon klarar av kan du utläsa av dess märkning.

Skyddsskor

Skyddsskor är försedda med tåhätta som klarar en belastning på 200 J eller mindre. En skyddssko som klarar baskraven är märkt med SB. Om skyddsskon skyddar mot fler risker är den märkt med S1-S5. Den kan också ha ett bokstavstillägg som betecknar ytterligare funktioner. Ett P innebär att skon har spiktrampskydd.

Skyddsskor delas också in i olika klasser utifrån tillverkningsmaterial.

Klass I innebär att skon är tillverkad av läder eller textil.

Klass II innebär att skon är tillverkad av gummi eller polymer.

Skyddsklasser för skyddsskor (EN ISO 20345:2011)
   Klass Klass Klass Klass Klass Klass Klass
  I, II I I I I II II
   SB S1  S1P S2 S3 S4  S5
Basskydd med tåhätta (200J) X X X X X X X
Slutet hälområde   X X X X X X
Antistatiska egenskaper   X X X X X X
Stötupptagande sula (20J)    X X X X X X
Vattenavvisande läder        X X    
Mönstrad sula          X    X
Spiktrampskydd      X    X    X
Gummi eller polymera material            X  X

 

Lätta skyddsskor

Lätta skyddsskor har en stålhätta som klarar en belastning på 100 J. PB innebär att skon uppfyller baskraven. Om de skyddar mot fler risker är de märkta med P1-P5. Lätta skyddsskor är märkta med EN 346.

Yrkesskor

Yrkesskor har ingen tåhätta, men kan skydda mot annat än fallande föremål. De kan till exempel ha spiktrampskydd eller antistatiska egenskaper. Märkningen O innebär att skon klarar baskraven, sedan kan de vara märkta med O1-O5 beroende på vad de skyddar mot. Yrkesskor är märkta med EN 347.

Sågskyddsstövlar

Arbete med motorsåg kräver en speciell skyddstövel som godkänns enligt den europeiska standarden för sågskyddsstövlar, EN ISO 17249:2013. Kängan eller stöveln har halkhämmande sula, sågskydd och skyddhätta med S-klass som lägst. Sågskyddsstövlar och sågskyddsskor delas in i olika klasser utifrån motorsågens kedjehastighet.

Klass 1 20 m/s

Klass 2 24 m/s

Klass 3 28 m/s

Ha två par arbetsskor att växla mellan

Om du arbetar i många timmar om dagen i dina skor, och de dessutom utsetts för fukt och påfrestningar kan det vara en god idé att ha två par skor att växla mellan. Då kan du ge skorna du inte använder en vilopaus så att de kan torka ordentligt, med längre livslängd som resultat.

Henrik, Proffsmagasinet

Proffsmagasinets testchef Henrik tar varje tillfälle han kan få att klämma, känna och testa de senaste produktnyheterna i sortimentet - inte sällan framför kameran i testlabbet.

Vilket material i tåhättan?

Ofta pratar vi lite slarvigt om stålhättor när vi pratar om arbetsskor, men den hätta som skyddar tårna kan vara gjord av olika material. Ur säkerhetssynpunkt finns det ingen anledning att välja det ena för det andra, så länge skorna har samma märkning och klarar samma belastning.

Stål – den klassiska stålhättan är tyngre än de andra alternativen, men kan göras tunnare och påverkas inte av kyla, värme eller ålder. En nackdel med stålhättor är att de leder kyla och bli kalla vid arbete utomhus.

AluminiumAluminiumhättan är upp till 50 gram lättare än stålhättan, men har i princip samma fördelar.

PlastPlasthättor är upp till 40 procent lättare än stålhättor men ger samma skydd. En fördel med plast är att materialet inte leder kyla eller värme.

Komposit – Många av de arbetsskor och skyddsskor vi säljer på Proffsmagasinet har en tåhätta i kompositmaterial. Komposithättan isolerar mot kyla och värme, och ger en lätt sko med bra skydd.

Glasfiber Glasfiberhättor kombinerar styrka med låg vikt och ger god isolering mot kyla och värme.

Nano Nanohättor är extremt lätta och tunna tack vare nanoteknologi, men erbjuder samtidigt en hög skyddsnivå.

Spiktrampskydd skyddar dig om du trampar på spikar

Spiktrampskydd är ett måste om du jobbar med renovering eller i andra miljöer där du riskerar att trampa på spikar eller andra vassa föremål. Spiktrampskyddet kan vara gjort av stål, trä eller komposit. Förutsätt att skyddsklassen är den samma ger de lika bra skydd. En nackdel med spiktrampskydd i stål är att de transporterar kyla.

Halkskydd – SRA, SRB eller SRC?

Skyddsskor, arbetsskor och yrkesskor som är testade för sina halkegenskaper är märkta med SRA, SRB eller SRC.

SRA – skorna är halktestade på klinkers med rengöringsmedel.

SRB – skorna är halktestade på rostfri plåt med glycerin.

SRC – skorna uppfyller kraven för både SRA och SRB.

ESD – antistatiska skor

Vid en viss typ av arbeten finns krav på antistatiska skor som leder ut den statiska elektriciteten ur kroppen. Detta för förhindra att det sker en elektrisk urladdning där en sådan kan orsaka skada (till exempel vid användning av känslig elektronisk utrustning). Skor med antistatiska egenskaper är märkta med en gul symbol med bokstäverna ESD, vilket står för Electrostatic Discharge.

BOA-snörning, kardborreband eller traditionell snörning?

Arbetsskor kan snöras med traditionella skosnören eller spännas med kardborreband. En tredje väldigt populär variant är BOA-förslutning. Med BOA Fit System kan du enkelt dra åt skorna med genom att snurra på ett snörhjul och snabbt öppna dem igen genom att lyfta på hjulet. Förutom att det går fort att ta av och på skorna får du ett jämnt fördelat tryck över foten och slipper snörstumpar som hänger och slänger.

Med BOA Fit System kan du enkelt dra åt skorna genom att snurra på ett snörhjul och öppna dem lika snabbt. På bildens syns arbetskängan Icebug Vidar Pro 2 BUGrip.

Byt aldrig ut innersulan

Att byta ut inläggssulan kan framstå som ett bra alternativ när skorna börjar kännas sunkiga, men då är det viktigt att byta till samma sula som du haft tidigare. Om du byter till en inläggssula av ett annat märke och som inte hör till just den skomodellen finns det en risk att skons skyddsegenskaper förändras. Däremot går det ofta bra att tvätta innersulan i 40°C.

Hur ofta ska man byta arbetsskor?

När en arbetssko slits kommer den tappa sina skyddande egenskaper. En blanksliten sula har till exempel inte samma grepp som när den var ny. Hur länge skorna håller och hur ofta du behöver byta ut dem beror helt på hur du använder dem och i vilka miljöer. Om skon skadas är det viktigt att byta ut den eftersom skyddsfunktionen inte längre kan garanteras. En bra grundregel är att byta arbetssko en gång om året.

Så tar du hand om dina arbetsskor

Det finns flera anledningar att ta väl hand om dina arbetsskor och sköta om dem på rätt sätt. Skorna kommer till exempel hålla sig bekväma längre, hålla sig fina, lukta bättre och ha bibehållen säkerhet.

Ta bort smuts

Rena och fina skor ger inte bara ett snyggare intryck – genom att hålla den grövsta smutsen borta kan skorna andas och släppa ut fukt. Läderskor rengör du med borste och ljummet vatten. Textilskor baddas med en mjuk trasa för att du inte ska gnugga in fläcken.

Torka skorna i rumstemperatur

När dina skor blir våta kan det kännas lockande att ställa dem på ett element eller annan värmekälla. Visst får det skorna att torka skorna snabbare, men om det är läderskor kommer materialet torka ut, hårdna och spricka. Det är alltid bättre att låta skorna torka i rumstemperatur. Fyll dem med tidningspapper så går det fortare!

Impregnera skorna

Fukt är en fara för alla arbetsskor. Genom att impregnera dem med jämna mellanrum gör du dem mer vattenavvisande. Om du har impregnerat dina arbetsskor rinner vattnet av snabbare och skorna håller sig torra längre.

Skokräm och vax

Arbetsskor i läder behöver du behandla med jämna mellanrum för att behålla lädrets smidighet och hindra det från att bli torrt och spricka. Smörj in dem med skokräm eller skovax efter att du gjort rent dem grundligt.

Rätt sko för rätt jobb – vi hjälper dig välja

Olika arbetsplatser har olika krav på arbetsskor. Här listar vi några vanliga användningsområden och berättar vad som kan vara bra att tänka på när du väljer skor.

Arbetsskor till kök och restaurang

Det blir allt vanligare att det ställs krav på skyddsskor i restaurangköken. Här är det viktigt att ha en halkfri sula, men om det finns risk att tappa tunga redskap kan det också finnas anledning att titta på skor med tåskydd. Om du jobbar längre pass är det viktigt med bekväma arbetsskor med bra dämpning.

Arbetsskor för vård och omsorg

I vårdyrken är det inte ovanligt att man står och går större delen av dagen och därför behöver du lättare arbetssko med bra stabilitet, dämpning och grepp. Om du arbetar inomhus kan en sandal med öppen tå ge fötterna andrum. Om du arbetar i hemtjänsten ska du tänka på att skon behöver vara lätt att ta på och av.

Arbetsskor för bygg, industri och lager

Vad du behöver för arbetsskor på arbetsplatsen beror på hur miljön ser ut, men generellt behöver du skyddsskor i klass SB-S5. I vissa fall kan du även behöva ESD-märkta skor som avleder statisk elektricitet. ÖM du tillbringar mycket tid på lagergolvet behöver du bra arbetsskor för hårda golv.

Arbetsskor för butik

I butik är skaderisken sällan särskilt hög. Desto viktigare är det att välja en sko med bra stötdämpning och sula som avlastar ben och rygg. Det är viktigt att välja en sko du trivs med, och som du kan bära under hela arbetsdagen.

Arbetsskor för renovering

Även när du jobbar på huset eller i trädgården kan det vara värt att investera i ett par riktiga arbetsskor. Om du renoverar eller snickrar kan arbetsskor med spiktrampskydd rädda dig om du skulle trampa på något vasst.

Headshot of Henrik

Henrik, testchef

Hej! Jag som har skrivit den här artikeln heter Henrik och jag är testchef här på Proffsmagasinet. Jag brinner för att hjälpa dig som kund att hitta rätt verktyg och utrustning för dina projekt. Om du hittar felaktigheter i den här texten eller har förslag på intressanta ämnen att skriva om, är du välkommen att skriva till mig på henrik@proffsmagasinet.se. Tack för ditt engagemang!