Arbetsbelysning
Nedan presenteras vårt sortiment av arbetsbelysning.
Köguide: Så väljer du rätt arbetsbelysning
Vid arbete i dåligt upplysta lokaler eller i mörka utomhusmiljöer utgör ditt val av arbetsbelysning skillnaden mellan att famla i blindo och att få jobbet gjort. Här berättar vi vad du ska tänka på när du väljer LED-belysning.
Rätt belysning är ofta en förutsättning för att kunna arbeta säkert och vara produktiv. Men det är också viktigt att välja belysning som är anpassad efter arbetsplatsens utmaningar och det arbete du utför. Du vet förmodligen redan om du behöver en handhållen arbetslampa, en pannlampa eller en stationär bygglampa – men frågorna du behöver ta ställning till är fler än så. I den här guiden ska vi reda ut de viktigaste för att ta reda på vilken arbetslampa som är rätt för dig.
Arbetsbelysning med LED eller halogen?
Tidigare var halogenlampan hantverkarens bästa vän men de senare åren har LED-tekniken kommit att dominera nästan helt och hållet. Övergången från halogen-lampor till LED-teknik har inneburit många fördelar. LED-lampor är till exempel betydligt mer energieffektiva, har längre livslängd och blir inte varma. För de allra flesta är LED det självklara valet.
Stationär eller handhållen arbetsbelysning?
Stationära arbetslampor
Stationära arbetslampor finns i alla tänkbara varianter: från USB-laddade lysrörslampor med inbyggd mp3-spelare till sju meter höga belysningsmaster med kraft att lysa upp hela gårdsplanen. Fundera över vad du behöver i form av stativ, tillbehör och fästen. Ska den ha sladd eller gå på batteri? Ska den flyttas från rum till rum eller ska den monteras tillfälligt på en byggarbetsplats?
Handhållna arbetslampor
En handhållen lampa är idealisk när du arbetar på svåråtkomliga platser och behöver ett riktat ljus på en mindre yta. Även här finns det mängder av varianter och ofta är det en flytande gräns mellan handhållet och stationärt.
När du väljer mellan olika handhållna arbetslampor finns det flera bra funktioner att titta efter:
- Roterbart huvud – för större flexibilitet.
- Krok – för upphängning.
- Justerbart stöd – så att du alltid kan ställa ifrån dig lampan.
- Magnetisk bas – så att du kan fästa den under bilen, på stålbalkar eller andra magnetiska ytor.
- Bältesklämma – så att du kan hänga av dig den när du behöver händerna fria.
Arbetsbelysning med sladd, batterier eller både och?
Eftersom du inte är beroende av vägguttag är batteridrivna lampor lättare att komma igång med och enklare att bära med sig. Arbetsbelysning med sladd kan å andra sidan lysa dygnet runt utan avbrott. Naturligtvis finns det även kombinationslampor som kan användas både med sladd och batteri, vilket öppnar för fler möjligheter.
Många mindre arbetslampor, ficklampor och pannlampor går på vanliga AAA-batterier eller har inbyggda laddningsbara batterier. Större handhållna arbetslampor använder ofta tillverkarens egna batterier. Så om du redan har verktyg från Bosch, Hikoki, Milwaukee, Dewalt eller någon av de andra stora tillverkarna gör du rätt i att välja en lampa av samma märke. Av den anledningen säljs många arbetslampor utan batteri och laddare.
Jämför lampornas drifttid och laddtid
När du väljer lampa är det viktigt att undersöka lampans drifttid vid olika ljusstyrkor, men också hur länge den behöver ladda innan du kan fortsätta använda den. Om du arbetar och är beroende av din arbetsbelysning är det bra att välja en modell med batteriindikator så att du vet när det börjar dra ihop sig till kafferast.
Ljusstyrka
Förr brukade vi använda lampans watt-tal som ett mått på ljusstyrka. Men i och med att moderna LED-lampor kräver mindre energi har man gått över till att mäta ljusstyrka i lumen. Ju högre lumen desto starkare ljus. Det är lätt att tro att högre ljusstyrka alltid är bättre men riktigt så är det inte. Hur stark lampa du behöver beror helt på hur stort område du ska lysa upp och hur starkt ljus som krävs för uppgiften.
På många lampor kan du justera ljusstyrkan i två eller fler steg för att spara energi och ge dig rätt ljus för tillfället. Ju större spannet är desto bättre, men det finns ingen anledning att lägga stora pengar på en ljusstyrka du inte behöver. Om inte annat för att starkare lampor också är större. Du behöver alltså inte 32 000 lumen när du mekar med bilen i garaget!
Ljusbild
Att flera lampor har samma lumen-tal innebär inte att de kommer att lysa likadant. Här spelar ljusets spridningsgrad in. Smalare ljus lyser starkt på en mindre yta medan en vid ljusbild ger ett svagare ljus över en större yta. Som exempel representerar en spridningsvinkel på 60° en ganska normal ljuskägla, 35° är betydligt mer fokuserat och 150°ger ett väldigt brett ljus. För att lysa upp ett helt rum kan en centralt placerad lampa med spridning på 360° göra jobbet. Alla lampor har sitt specifika arbetsområde så här gäller det att tänka till och fundera över vad du faktiskt behöver.
Exempel på hur olika spridningsvinklar påverkar ljusbilden
Färgtemperatur
Färgtemperaturen anger hur varmt (gult) eller kallt (blått) ljus lampan avger. Färgtemperaturen mäts i Kelvin och ju lägre färgtemperatur desto varmare och gulare upplevs skenet. På en vanlig byggarbetsplats är ljusets färgtemperatur sällan avgörande – kallt ljus (över 4000K) fungerar ofta bra eftersom det ger ett bra ljus med tydliga kontraster. Färgtemperaturen är framförallt viktigt om du är målare eller elektriker som behöver skilja på olikfärgade sladdar. Då behöver du en arbetslampa som ligger så nära dagsljus som möjligt.
Färgtemperatur hos vanliga ljuskällor
I vilka miljöer kommer du att använda din arbetsbelysning?
Hemma i garaget behöver du inte oroa dig för väder och vind. Men om du arbetar på en lerig byggarbetsplats, där regnet piskar och byggdammet yr behöver du en lampa som är byggd för tuffare miljöer. Hur damm- och fukttålig lampan är kan du utläsa av lampans kapslingsklassning (IP-skyddsklass). Den första siffran representerar lampans motstånd mot fasta partiklar som damm och den andra siffran vatten. En arbetslampa med IP54 är alltså skyddad från damm och vattenstänk. En lampa märkt med IP67 klarar i sin tur att bli nedsänkt i vatten. Om du arbetar i extrema temperaturer ska du naturligtvis kontrollera så att lampan är testad för att klara dessa förhållanden.
Här kan du läsa mer om IP-klasser
Livslängd
En av de stora fördelarna med LED-belysning är den långa livslängden. Beroende på tillverkare och modell brukar den ligga någonstans mellan 10 000 och 50 000 timmar. Om du väljer rätt arbetsbelysning idag kan du med andra ord ha nytta av den i många år framöver!