Sticksågen – en hemmasnickares bästa vän med oändliga möjligheter. När du ska välja rätt finns det en hel del att tänka på. Vi hjälper dig reda ut de olika funktionerna så att du kan hitta den bästa sticksågen för dina behov.
Sticksågen är den perfekta multisågen. Med en sticksåg kan du snabbt och enkelt både rakt kapa virke och såga ut mönster och former. Genom att anpassa sågbladet funkar även sticksågen på flera olika material såsom plast, trä, metall och stål. Inte minst är den smidig att jobba med i mindre utrymmen.
Innan du bestämmer vilken sticksåg du ska köpa kan det vara bra att tänka igenom vad den ska användas till och hur mycket du kommer använda den. Se också till att anpassa kostnaden efter dina behov. Har du batterier från en viss serie hemma kan det vara smidigt att köpa en sticksåg som använder samma batterier.
Bygelhandtag eller rakt handtag?
En sticksåg kan se ut på olika sätt. Hur den är utformad påverkar både är användningsfunktion och ergonomi. Det finns främst två varianter av sticksågar som du ska ha i åtanke, båda är enhandsmaskiner. Den ena har ett bygelhandtag, den andra ett rakt handtag som också kan kallas stavhandtag.
Bygelhandtaget gör sticksågen stabil och enkel att styra. Däremot kan den vara svår att använda när du ska såga från olika vinklar, till exempel underifrån. I stället kan det då vara smart att använda sticksågen med stavhandtag. Den är lättare att använda ifrån olika håll och är ofta något mindre i storlek vilket gör den smidig i mindre utrymmen.
På en sticksåg med bygel är kraftens tyngdpunkt högre medan stavhandtagets kraft kommer närmre materialet.
Sladd eller sladdlöst?
Motorn på en sticksåg kan vara antingen batteri- eller nätdriven. En batteridriven sticksåg är smidig då den är sladdlös och bärbar så du slipper krångla med förlängningssladd och behöver inte tänka på att arbeta i närheten av ett eluttag. En nackdel är den begränsade arbetstiden då batteriet laddas ur efter ett tag, se över på hur lång batteritiden är på batteriet för att avgöra vad som passar dig bäst. Batterikapaciteten på sticksågar ligger generellt på 2 till 5 amperetimmar (Ah).
Har sticksågen sladd kan du däremot arbeta med den under obegränsad tid men kräver i stället att du arbetar där ström finns tillgängligt. En nätansluten sticksåg är ofta något billigare och du får mer kraft för pengarna.
Vad gäller motorn kan det också vara värt att tänka på dess styrka. Desto högre motorstyrka – desto lättare håller varvantalet vid hög belastning. Om sticksågen är rustad med konstantelektronik håller den samma hastighet oavsett belastning.
12, 18 eller 36 volt?
Om du jämför batteridrivna sticksågar kan du titta på maskinernas voltstyrka för att få en fingervisning om hur starka de är. På Proffsmagasinet säljs mest 18-voltsmaskiner, men det förekommer också verktyg sticksågar på 12 eller 36 volt.
Batteriets spänning är kopplad till hur snabbt bladet sågar och hur tjockt material det kan kapa. En 12-voltsmaskin fungerar utmärkt för hobbybruk, men då får du räkna med att det maximala kapdjupet är mindre. Om du ska köpa en nätdriven sticksåg anges den elektriska effekten i watt.
Hur tjockt virke behöver du såga?
Sågkapaciteten kan vara värd att se över när du ska köpa en sticksåg, särskilt om du ska såga i tjocka, hårda material. Kapaciteten anger hur djupt du kan såga i olika material och kan ligga på mellan 40 och 150 millimeter i trä – ett standardmått är 110 millimeter.
Du ska såklart också anpassa sågbladet efter materialet och dess tjocklek. I princip alla sticksågsblad passar i alla maskiner, men det är viktigt att verktyget är tillräckligt starkt för att kunna såga genom tjocka material. Ett vanligt blad brukar ligga mellan 110–150 millimeter, vilket kan kapa en vanlig tvåtumsregel utan problem.
Något att tänka på är att tillverkarna vanligtvis anger separata kapdjup för trä, stål och aluminium.
Pendelfunktionen ger snabbare snitt
Många sticksågar har en så kallad pendelfunktion. Det innebär att bladet inte bara rör sig uppåt och neråt, utan också framåt och bakåt. Pendelfunktionen, som ofta är ställbar i 3–5-lägen gör att tänderna avverkar materialet snabbare och ger ett snabbare snitt. Funktionen är bra att ha när du ska kapa reglar.
Om du ska figursåga och vill ha ett fint snitt stänger du av pendelfunktionen, likaså om du ska såga i material som metall eller plast.
Andra viktiga funktioner
Arbetsljus – med inbyggd bra belysning är det lättare att såga även i lite mörkare utrymmen.
Vibrationsdämpning är bra om du arbetar med sticksågen under en längre tid och i mycket hårda och tjocka material.
Ett inbyggt laserljus är ultimat för att såga exakt rakt.
Bladinfästning – det ska vara smidigt och säkert att byta sågbladet.
Om sticksågen har en blåsfunktion blåses spånen bort för fri sikt.
Slagfrekvensen på verkar hur snabbt bladet rör sig och kan ställas in manuellt på en del sticksågar. Det är till exempel bra med färre slag vid precisionsarbeten där du vill ha fina snitt.
Med en ställbar fot kan du såga smidigt i olika vinklar. De flesta sticksågar har det, men inte alla.
Dammutsug – Finns ofta på dyrare modeller och låter dig koppla på en dammsugarslang eller påse för att samla upp sågspånsdammet.
Hastighet - hur snabbt bladet rör sig uppåt och neråt
Ett annat viktigt mått att känna till är hastigheten, det vill säga hur snabbt sågbladet rör sig uppåt och neråt. Hastigheten mäts i varv per minut eller slag per minut – ju högre hastighet, desto snabbare avverkning.
Tänk på att snabbare inte alltid betyder bättre och att material som metall och plast kräver att du ställer ner hastigheten för att få ett bra snitt. På de flesta sticksågar är hastigheten reglerbar och du kan själv anpassa den utifrån vilket material du ska såga i.
Slaglängden påverkar hastigheten och varierar på olika sticksågar. En längre slaglängd avverkar mer per slag och nyttjar en större yta av sågbladet vilket inte bara gör att arbetet går fortare utan också förlänger det bladens hållbarhet.
Sågblad till sticksåg
Att sticksågen kan användas till så mycket beror på att det finns så många olika sågblad. Beroende på material och vilket resultat du är ute efter finns flera olika sågblad att välja på.
I mjuka trämaterial kan också sågbladet vara mjukt och något böjligt. Ska du såga i hårdare material behöver du ett hårdare blad som inte slits lika lätt. En annan sak att tänka på är TPI, det innebär hur många tänder sågbladet har per tum. För trä och plast rekommenderas ett TPI på 4–12, för metall beror TPI på hur tjockt materialet är och kan kräva allt från 8 till 32.
Generellt behöver sågbladen bytas ganska ofta och de brukar säljas ganska billigt i flerpack. För att det ska vara enkelt att byta sågblad ska du se till att du inte behöver använda något verktyg för bytet.
Sågblad finns med olika fästen. Det vanligaste är ett Euro-fäste, eller T-fäste som det också kallas. Det passar till flera välkända varumärken som Bosch, Milwaukee, Hikoki och Metabo.
Såga säkert med sticksågen
En sticksåg är enkel att hantera men du måste såklart ändå tänka på säkerheten för att inget ska komma till skada.
- Se till att materialet du ska såga sitter fast ordentligt så det inte rör på sig när du sågar. Det räcker inte att du håller fast det med ena handen och sågar med andra, särskilt när du sågar i större och tyngre material. Sätt fast det med exempelvis tvingar så säkrar du att det sitter fast både för din egen säkerhet och för ett bra resultat!
- Kolla även så du inte har saker runt dig som är i vägen när du sågar, särskilt undertill så att du inte råkar såga i något som inte var tänkt att sågas i.
- Skydda dig själv genom att använda skyddsglasögon och skydd för näsa och mun. På en del sticksågar kan ett splitterskydd fästas framför sågbladet, det skyddar dig från att få att spån, damm och splitter i ansiktet.
Så kan du använda din sticksåg
Med en sticksåg kan du göra det mesta inom sågning och i flera olika material. Om du så ska kapa en bräda rakt av, såga ut för en diskho eller såga ut kurvor är sticksågen ett perfekt verktyg. Men det finns lite att tänka på.
Snabbhet eller precision när du kapar?
Att kapa brädor och reglar ska gå snabbt och smidigt. En pendlingsfunktion snabbar på arbetet men sågspåret blir inte lika fint. Ju större pendling, desto grövre sågspår.
För att förfina sågspåret kan du stänga av pendlingsfunktionen och vända brädan upp och ner. Sågblad är generellt konstruerade med tänder som pekar uppåt vilket gör att ovansidan på materialets får en sämre sågyta än undersidan. Det här sättet är praktiskt att arbeta på när du till exempel ska lägga ett laminatgolv och du vill ha fina ytor.
Känns det bökigt och svårt att behöva vända materialet upp och ner och att tänka spegelvänt finns det sågblad med nedåtpekande tänder som ger samma resultat som att såga upp och ner.
Borra ett hål för att komma i gång
Om du ska såga ett hål mitt i materialet, till exempel för en diskho, kan det vara lite klurigt att veta vart man ska börja. För bästa resultat, borra ett hål lagom stort för sågbladet en bit innanför den markerade linjen och såga dig sedan ut till den. Tänk även här på hur fin eller grov ytan kan vara – vänd upp och ner eller anpassa sågbladet efter ditt önskade resultat.
Mästare på figursågning
Figursågning är också en av sticksågens specialiteter. Sticksågen är lätt att styra och modellerna är oftast utformade så att du har bra sikt och kan såga väldigt precist. För ett smidigt arbete och bra resultat på kurvor och mönster ska du använda ett smalt och fintandat blad. Ju bredare tänder och blad, desto svårare att svänga.
Rätt blad för rätt material
Sticksågen passar flera material. Beroende på om du ska såga i trä, laminat, plast, gips, keramiska material eller metall krävs olika sågblad.
Om du sågar i ett mjukare eller hårdare material är det viktigt att tänka på hur snabbt eller långsamt du sågar och om du ska använda pendelfunktionen. I mjuka material såsom trä, kan du ha en högre hastighet och stor pendeleffekt. För hårdare material som metall är det bättre att såga på en lägre hastighet och pendel, för bästa resultat stäng av pendelfunktionen och tillsätt skärolja.
Undrar du fortfarande vilken sticksåg du ska köpa?
Nu har förhoppningsvis fått lite bättre koll på ämnet sticksågar och kanske till och med fått en bild av vilken typ av sticksåg du behöver. Ett nästa steg kan vara att titta på de sticksågar vi säljer mest av och som har fått högst betyg av våra kunder. Allt detta hittar du i artikeln Våra 5 populäraste sticksågar - testade av våra kunder.
Sticksågens ABC
Ampere (A) – Elektrisk strömstyrka. Batteriets ”bensintank” redovisas i antalet amperetimmar (Ah).
Batteriindikator – Funktion som visar när batteriet behöver laddas.
Insticksbatteri – Batteri som förs in i verktygets handtag.
Led-belysning – inbyggd belysning underlättar arbetet när du jobbar i mörka miljöer.
Pendelfunktion – Gör så att sågbladet inte bara går uppåt och neråt, utan också framåt och bakåt. Ökar avverkningen och är en bra funktion att använda vid kapning.
Slagfrekvens – avgör hastigheten på sågbladet. Sågar du snabbt blir snittet grövre och tvärtom.
Slaglängd – Ju längre slaglängden är, desto mer sågar bladet per slag. Ett vanligt mått ligger på 25–26 millimeter.
Sågblad – Själva bladet du fäster på sågen för att kunna såga. Du behöver anpassa sågbladet efter materialet du arbetar med.
Sågkapacitet – anger hur djupt sticksågen och sågbladet går och hur tjocka material den klarar av. Kapaciteten skiljer sig beroende på om det är till exempel trä eller metall du ska såga.
Sågvinkel - sticksågen kan med en ställbar fot normalt ställas i 0 till 45 graders vinkel.
TPI – förkortning för tänder per tum och innebär hur många tänder sågbladet har. Tänk på att använda ett sågblad med TPI som passar det material du sågar i.
Vibrationsdämpning – Dämpar vibrationerna från sågningen och är bekvämt för händer och armar om du sågar under en mycket lång tid.
Volt (V) – Elektrisk spänning. Vanliga spänningstal på sticksågar är 18 V, men de förekommer också i 12 och 36 V.
Watt (W) – Elektrisk effekt, används när man pratar om nätdrivna skruvdragare.